perjantai 17. helmikuuta 2012

1. jakson kotitehtävä nro 8/Google Analytics


Google Analytics

Meidän piti testata Google Analyticsin toiminta, olin jo aiemminkin käynyt katselemassa lukuja ja prosentteja ja kyllä se toimii tämän blogini seurannassa.

Täältä löytyy tietoa ohjelmasta: Google Analytics

Analytics on työkalu internetin kävijäraportointiin. Sillä tehdään on line –mittauksia. On oikeastaan aika pelottavaa, miten kaikki tietoliikenne sivuilta tallentuu tiedostoon. Sieltä voi seurata ja analysoida vaikka mitä, muun muassa:

-         kävijämäärät tietyllä ajanjaksolla
-         vierailujen määrät
-         vierailijoiden käyttämä aika sivuilla
-         keskimääräiset sivuilla viipymisluvut

Samoin paljastuu tietoa vierailijoista:

-         maa
-         paikkakunta
-         operaattori
-         selain
-         mobiilien tiedot
-         myös kieli tai kieliyhdistelmät näkyivät, oletan, että ovat laitteen ohjelmistokieliä

Analytics kerää jo näköjään ihan peruspaketissaan monenmoista, yksityiskohtaistakin tietoa. Tämä tietenkin on saatavissa näkyviin eri grafiikoin, numeroina ja prosentteina.

Analytics on kaikenlaisen internetmarkkinointiseurannan ja -kampanjoinnin monipuolinen työkalu.

Näin pienessä porukassa voi arvata ainakin osan vierailijoista ja näin pääsen tai pikemminkin joudun tietämään, koska he ovat vierailleet sivuillani ja kauanko ovat siellä viihtyneet.
Onko tämä ”pakko”tieto aina kivaa ja relevanttia – viekö osan yksityisyydestämme, jälleen kerran?
(vai kannattaneeko tuosta huolehtia enää – lue vaikka seuraava postaus tältä päivältä:)
 
Hieman faktaa sivustoni luomisesta lähtien on kertynyt seuraavia lukuja:
- 19 vierailijaa
- 34 vierailua
- 96 sivuselausta
- keskimäärin 2,82 sivua/vierailu
- keskimäärin 5,43 min/sivu
- 52,96 % uusia vierailijoita 
- 47,06 % ovat uusintavierailijoita

- kaikki vierailut Suomesta, paikkakuntia viisi
- FireFox on selaimista ollut yli puolella vierailuista, seuraavaksi käytetyin on ollut IExplorer, myös Chrome ja Safari ovat edustettuina
- vieraiden käyttämä käyttöjärjestelmä on yhtä lukuun ottamatta Windows,  se yksi on ollut iPad.

Minulle on vielä epäselvää, miten saan raportit siististi ulos, jos haluaisin esimerkiksi tulostaa tai ottaa muistiin. Uskon, että saan siihen joltakin vastauksen vielä tämän vuoden kuluessa :)



Mielenkiintoinen kävijätilasto sivuiltani, tässä riittää analysoitavaa!







Leenalle kiitos, kun vinkkasi, miten saan siirrettyä kuvan, joten kaappaus onnistui! Pakko oli tulla heti kokeilemaan.

Jossain vaiheessa mietin, kirjaudunko itse vierailijaksi, kun käyn selaamassa tekemisiäni ja tarkistelemassa tekstejä? Ilmeisesti kuitenkaan en, koskapa kotipaikkani ei näkynyt kaupunkilistalla!

Huomaan, että tämän työkalun ominaisuuksiin minun pitää vielä tutustua paremmin.
Nyt tuli niin tylsästi juttua, rupesi nukuttamaan, öitä!

Heli
ps. Eilen blogisivullani on käynyt viisi vierailijaa, se on kiva se!

9 kommenttia:

  1. Hello, tämä on se tehtävä, joka minulla on vielä tekemättä. Tekstisi antoi sen vaikutelman, että pidit tästä tehtävästää, joten taidan itsekin käydä sen kimppuun.
    Hyvää hiihtolomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Terve, Kaija -kiitos kommentista! Oikeastaan on niin, että tämä oli yksi niistä aiheista, jotka minulle uusia - olisin voinu vlaita vaikka minkä vaadituista! Koita keriitä hiihtämäänkin, hyvää lomaa! - Heli -

      Poista
  2. Google Analytics tehtävää itse tehdessäni jäin miettimään myös sitä, että miten paljon tosiaan jätämmekään jälkiä liikkeistämme Internetiin siellä liikuskellessamme, ja miten meidän jälkiä seurataan. Toisaalta lopputulemaksi pohdinnoilleni totesin Ilkan kurssillamme lausuman tavoin, että mitäs se haittaa. Avoimuus on pelin henki Internetin suhteen. Pitää pyrkiä vain kommentoinneissaan, postauksissaan sekä muussa Internetiin liittyvässä siihen, ettei siellä olisi mitään sopimatonta/laitonta/salaista tai vastaavaa. Ja jos virheen tekee ja siihen tartutaan niin aina voi ja kannattaa pyytää anteeksi ja pahoitella virhettään. Eiköhän se auta asiaan ihan samalla lailla kuin reaalimaailmassa. Ja kun seurantalaitteet itsensä suhteen on toiminnassa, niin omaa itseään koskevasta Internetliikenteestä pystyy olemaan tietoinen ja tarttumaan niihin tarvittaessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei vaan, Mari! Sulla on paljon hienoja ajatuksia. Olen samaa mieltä, avoimuutta tässä täytyy ainakin mun opetella - ehkä pikkuhiljaa... ja nuo netiketti-säännöt kun muistamme, ei kaiketi huolta. Hyvää viikkoa! - Heli -

      Poista
    2. Hienoa, että olette hieman "avautumassa". Ilman sitä on alkuvaiheessa vaikea tehokkaasti harjoitella ja harjoittaa internet-markkinointia. Vaikka siihen tietysti liittyy minunkin mielestäni monia arveluttavia seikkoja.

      Poista
  3. Moi Heli! Onpa ihan sinunnäköisesi blogi, voisi ilman kuvausta arvata kenen tämä hieno vuoristomaisema on. Mainio valinta!
    Analyticsistä olen meidän opiskelublogeissa samaa mieltä. Meidät pystyy melko helposti yksilöimään kuka tykkää käydä kenenkin blogissa, mutta ei kai se haittaa.
    Itse vedin kuvakaappauksella raportit juttuuni, tähän löytyy varmaan parempikin tapa. Opetusta odotellessa =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Leena ja kiitos kommenteistasi! Tämä pohja on näistä bloggerin arkistoista - eilen mietin, jos uskaltaisin yrittää alle jotain omaa kuvaa. Sekin on kyllä vuoristokuva :) Hassua sinänsä, kun en kiipeile enkä ole rohkea laskijakaan - vaeltelen kyllä mielelläni.
      Kiitos vinkistä tuohon kuvien siirtoon - täytyy harjoitella. Jos olet siellä lomalla - hyvää loppuviikkoa sulle ja perheellesi!

      Poista
  4. .pdf raportit olivat luultavasti tätä tehdessäsi juuri poissa päältä, Analyticsin siirryttyä uudempaan versioon, joten ei ihme ettet sitä löytänyt

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok, kyllä on kiva kuulla, että saattaakin johtua teknisistä ongelmista, jos joku juttu ei oikein suju ;))

      Poista