torstai 27. syyskuuta 2012

Markkinointia nettipeleissä

Nettipelit markkinointipaikkana

Netissä pelattavia pelejä tuotetaan iloksemme kiihtyvällä vauhdilla, kun tekniikka mahdollistaa yhä hienommat sovellukset laitteissamme. Pelit ovat myös markkinapaikka erilaisten tuotteiden ja palvelujen valmistajille ja myyjille. Peleissä tapahtuvan markkinoinnin ennustetaan olevan vuonna 2018 suurin markkinamuoto ja se kasvaa esimerkiksi USA:ssa markkinapaikkana tällä hetkellä nopeimmin. Pelitarjontaa löytyy moneen genreen ja suomalaisiakin pelivalmistajia löytyy.

Keskityn tässä postauksessa nettipeleihin liittyvään markkinointiin ja siihenkin yksittäisen esimerkin avulla. Netissä on paljon tarjolla meille jokaiselle vapaasti pelattavia, ilmaisia pelejä. Nämä ilmaiset pelit rahoitetaan mainostuloilla. Tarjolla on myös maksullisia pelejä, joista esimerkiksi pari ensimmäistä osaa voi olla ilmaisia ja seuraavia tasoja tai osia pääsee pelaamaan maksua vastaan. Lisäksi kertamaksut ja edellisten yhdistelmät ovat mahdollisia.

Markkinoijat siis maksavat näkyvyydestä, linkityksistä ja markkinapaikasta netissä ja pelien yhteydessä. Paikka kannattaa valita kohderyhmän mukaan, siksi onkin tärkeää tietää, ketkä ja minkä profiiliset pelaajat mitäkin pelejä ja sivustoja käyttävät.

Pelaajaprofiilit
Aktiivisia pelaajia ovat yleisesti ottaen 30 – 40 -vuotiaat miehet, jotka lienevät kiinnostuneita vauhdikkaista ja taktisista peleistä, joissa on usein myös sosiaalinen ulottuvuus. Pelaamisensa voi näyttää myös esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä, jolloin kaveritkin näkevät pelaamisen ja tulokset.

Sanoma Gamesin  Pelikoneen  ”Bobin” mukaan heidän sivustonsa pelaajista kuitenkin 2/3 on naisia, vieläpä enemmistö keski-ikäisiä. Heidän suosikkipelejään ovat älypelit, kuten Mahjong ja pasianssit. Näistä peleistä haetaan vastapainoa työlle ja viihdettä iltaan, mutta haastetaan silti aivot. ((Ilta-Sanomat 25.9.12)


Pelikone
Pelikone.fi käy vuoropuhelua käyttäjiensä kanssa, mikä on monipuolistunut, kun esimerkiksi palkinnoissa on laajennettu tarjontaa myös aikuisille naisille. Sivusto siis seuraa käyttäjiään ja haluaa kohdentaa tarjontaansa heidän mukaansa.

Bubble Shooter 2
Sovin kohderyhmään ja lienen valtavirtaa, joten päätin pelata Pelikoneen suosituinta  peliä, joka on Bubble Shooter 2 . Peli sopii minulle, koska laitteistoni ja nettiyhteyteni asettavat rajoituksia nopeudelle ja toimivuudelle. Jouduin siis jättämään Dear Estherin (katso esittelyvideo täältä) ja muut hienosti toteutetut pelit aikaan tulevaan.



Bubble Shooter 2 on kiva ja koukuttava aivot narikkaan –peli. Tai ei sentään ihan, kävin pelin läpi kymmenen kertaa ja tulokseni vaihteli alun 690 pisteestä viidennen pelin 3790 pisteeseen. Pisteet eivät liene kehuttavat, mutta kunhan sain jujusta hieman kiinni, tulos parani. Ei ihme, että monen muun tapaan myös viihdyin, peliähän on pelattu yli 28 miljoonaa kertaa! Sillä on tällä hetkellä noin 4300 tykkääjää Facebookissa.

Pelikone.fi –sivustolla on mahdollisuus pelata 6346 eri peliä ja niitä on pelattukin toiminnan viiden vuoden aikana ajallisesti yhteensä 6550 vuotta – pelaamiselle on annettu aikaa. Luulisi, että mainostajat kiinnostuvat yhä enemmän näistä markkinapaikoista, näillä sivuillahan käy valtavasti ihmisiä – siis potentiaalisia asiakkaita.

Markkinointi sivustolla
Itse pelin sivustolla ja aikana ei ole markkinointia nimeksikään. Kun avasin pelin, alussa on Valion Olo –video, joka sulkeutuu jo ennen kuin peli oli latautunut. Ruutunäkymässä alhaalla näkyi palkissa kaksi Google-mainosta, linkit niin Expertin verkkokauppaan kuin Gatoraden Facebook-äänestykseen, jossa voi voittaa liput Dancen live-lähetyksiin. Google-linkkimainokset ovat värittömiä eikä niihin tule kiinnittäneeksi helposti huomiota, ne eivät siis häiritse pelaamistakaan.

Jos rullasin pelin sivua alaspäin, sieltä tuli pari koko sivun levyistä bannerimainosta, Finnmatkojen ja Lehtikuningas.fi (Iiris-lehti). Nämäkin vaikuttivat väritykseltään ja ulkoasultaan laimeilta. Kaikkein alimpana sivun lopussa mainostivat Hotellimaailma.fi ja Iltasanomat houkutteli otsikoillaan sivuilleen.

Ihmeekseni myöskään palvelun etusivulta ei löydy kuin Valion iso mainos ylhäältä ja sivun alaosasta (rullaten löytyvät, pelitarjonnan jälkeen) pari bannerimainosta ja jälleen Iltasanomien viimeisimmät otsikot. Muilla sivuilla ei ollut mainontaa edes sen vertaa. Useimmat mainokset vaihtuvat tietyin väliajoin, eli myydään näkyvyysaikaa.

Älypää
Sitä vastoin Alypaa.com (hs.fi) peli- ja tietovisasivustolta löytyy paljon mainontaa ja sivut ovat esteettisesti värikkäät ja iloiset. Täällä mainostavat mm. Pelikone.fi ja Photo Play. Mainokset ovat selkeitä ja huomattavan moni mainostaja on oppilaitos. Pelailen useinkin myös tällä sivustolla Mahjong-pelejä tai vastaavia. Tykkään, ettei minun pelatessani tarvitse sitoutua eikä vaihtaa tavaraa tai ajatuksia eikä tehdä kauppaa tai pitää huolta pelimerkeistä. Siinä syy, miksi en innostu yhteisöpeleistä enkä halua kirjautua sivustoille edes tulosten arkistoimiseksi.




Topkani
Topkani.fi -sivustolla (mtv3.fi) on selkeä grafiikka ja kaunis ilme. Pelejä on tarjolla monipuolisesti ja musiikkikin soi ainakin monen pelin taustalla. Sivuston pelit jäävät minulla yleensä ensimmäiseen tasoon, sillä sen jälkeen pitää rekisteröityä ja sitähän minä en halunnut… Mainontaa löytyy tältäkin sivustolta, mutta ei niin paljon kuin olisin odottanut.




Hartwall ja Jaffa
Tuommeko mainoksemme pelisivuistoille? Jos brändi on jo tunnettu ja vahva, tässä on toinen lähestymistapa, joka ei olekaan yhtään hullumpi: Tuotemerkin sivustolla on oma pelisalinsa, kannattaa tutustua – tässä ollaan tuotemarkkinoinnin  ytimessä:  Jaffa-etusivu



Pelaamisiin!
–    Heli –

Lähteenä käytetty Ilkka Kauppisen luentoa 5.9.2012, Elämysten suunnittelu, Haaga-Helia amk
ja Iltasanomien Digi-sivuston artikkelia 25.9.2012 ”Hihhihhii, kutittaa! - 6550 verkkopeleihin kulutettua vuotta, kirjoittaja Henrik Kärkkäinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti